fbpx

Kako izgleda web analitika za napredne trgovce

Autor: Robert Petković 13.03.2019.

Anketa sudionika prve CRO Commerce konferencije je pokazala da većini trgovaca fali znanja iz analitike. Pročitajte savjete Roberta Petkovića, koji predaje na našoj eCommerce Akademiji i redovito izlaže na našim Meetupovima. 

Ah ta Analitika – to jadno siroče. Napustili ga roditelji Razvoj i Uprava; rastrgano bitkama za skrbništvo između Marketinga i Prodaje. Svatko ga smatra svojim, ali se nitko ne snalazi s pubertetom i neovisnošću za koje se to dijete bori.

S druge strane imamo Ecommerce – dijete Razvoja i Prodaje, koje ubrzano raste, ali svi smatraju da je ono još uvijek dijete te da se tako treba i ponašati.

Nije niti čudno da se Ecommerce i Analitika dobro slažu te da većina odraslih ne razumiju niti o čemu to dvoje tinejdžera pričaju niti kako se to ponašaju. Svako malo izbace neke razumljive brojke, tablice i grafove, ali većina njihovih razgovora ipak završava nekakvim gomilama podataka koje smatramo vrlo beskorisnim. Dječje bedastoće.

Kako smo do toga došli?

Kako to da u poslovnom svijetu, gdje svi spominju odluke koje donose na temelju podataka, što više podataka dobivamo to manje informacija imamo?

Nedostatak znanja nije jedini razlog, možda je bolje reći da je situacija takva jer volimo svoje zone komfora. Lakše nam je koristiti nove tehnologije na stari način jer se osjećamo sigurno, a obično nas je i strah da nešto ne pokvarimo te pritom stalno mislimo da nemamo vremena naučiti nove stvari. Tako nam korištenje novih tehnologija izgleda kao kada bismo kupili novi iPhone te ga koristili samo za glasovne pozive, ne znajući da u njemu postoje aplikacije uz pomoću kojih lakše i brže možemo riješiti probleme (koje nismo niti znali da imamo). Još je jedan od primjera površnog korištenja brojki kada od svih podataka koje nam daje računalo u automobilu, nama najviše vrijedi – trenutna vanjska temperatura.

Koristite li web analitiku u svom web shopu samo kako biste znali koliko ste imali prometa, dobar ste primjer korištenja naprednih tehnologija za jednostavne stvari, one koje razumijemo. Ne stignemo i nemamo vremena spoznati da bi nam podaci iz web analitike mogli pomoći riješiti mnoge izazove s kojima se susrećemo i u offline svijetu niti kako bi nam ti podaci mogli pomoći.

Što uopće spada u naprednu analitiku i kome to služi?

Enhanced Ecommerce relativno je novi modul Google Analyticsa i po mom je mišljenju jedan od najmoćnijih modula koji nam može dati vrijedne podatke o ponašanju naših kupaca. Štoviše – može nam dati detaljne podatke o tome kako se naši kupci ponašanju prije kupovine, a to je nešto za što najčešće mislimo da nije moguće doznati u Ecommerce svijetu.

Enhanced Ecommerce može nam dati točne podatke o tome koje bi proizvode naši kupci rado kupili ali ih iz nekog razloga ne kupuju. Ako znate ispravno čitati podatke i znate pronaći te razloge, dobit ćete korisne informacije o tome kako prodati neke proizvode za koje ste prije mislili da kupcima uopće nisu zanimljivi. Što je najbolje, možete čak isplanirati tlocrt svoje trgovine koristeći se podacima koje vam daje Enhanced Ecommerce!

Niste sigurni koje vizualne elemente trebate koristiti za reklamne panoe u trgovini? Pa testirajte ih u svom webshopu i Enhanced Ecommerce će vam dati odgovore na upravo takva pitanja! Vi „samo” trebate znati gdje potražiti tu informaciju, a to će vam najbolje pronaći analitičari, jer oni upravo i služe kako bi vam dali takve odgovore.

Ne treba vam analitičar da biste dobili ukupan broj likeova, korisnika ili transakcija, nego da biste došli do puno korisnijih informacija uz pomoću kojih vaš web shop može rasti na načine kakve prije par godina niste mogli niti zamisliti. Što? Nemate analitičara koji se bavi podacima vašeg web shopa? Još uvijek?!?

Koriste li domaći web trgovci naprednu analitiku?

Imati web trgovinu više nije stvar prestiža. To je skoro pa obaveza. Imati analitiku na web shopu više nije obaveza, to je nužnost. Imati webshop koji donosi novce uz odgovarajuću analitiku uz pomoć koje zarađujete još više novaca, e nažalost to je u nas u današnje vrijeme samo – privilegija.

Korištenje analitike u web shopovina (N=48)

Za potrebe prezentacije na konferenciji „CRO Commerce“ napravio sam kratko istraživanje na temu korištenja analitike u hrvatskim web trgovinama i rezultati su razočaravajući. Mislimo da imamo puno podataka, ali nažalost iza njih se krije jako malo korisnih informacija. Ne zbog toga što u njima nema informacija, nego najčešće nemamo dovoljno znanja da bismo te podatke pretvorili u korisne informacije. Na sreću, to nije neka nuklearna fizika i može se relativno lako naučiti. Jednako lako kao i naučiti razumjeti kako ono dvoje tinejdžera s početka priče koriste društvene mreže i koje se mreže koriste ovih dana.

Ako ste vlasnik web trgovine, vjerojatno ste već pomislili kako vam ne treba nikakva dodatna analitika, jer su vam developeri već sve podesili. Nažalost, ne mogu dovoljno puta napomenuti da nije posao developera da definiraju, postavljaju i podešavaju analitiku. To je posao analitičara, a developeri će na web postaviti sve kodove koje im netko pošalje. Stavljanje samo osnovnih analitičkih kodova na web često nije dovoljno i na temelju samo tih podataka nije moguće dobiti kvalitetne informacije o ponašanju kupaca ili njihovom odnosu prema pojedinim proizvodima.

Kolegica Jelena Brekalo je uz moju sitnu pomoć u svom diplomskom radu pokazala da mnogi vlasnici web trgovina vjeruju da u svojoj web trgovini imaju podešene neke analitičke postavke, dok u stvarnosti te opcije uopće nemaju podešene. Rezultate je predstavila na konferenciji CRO Commerce 2020 i premda je zaključila da korištenje napredne analitike ili tehničkih rješenja ne poboljšava uspješnost web trgovina, rezultati su takvi prvenstveno zato jer web trgovine ne koriste mogućnosti koje im nudi napredna analitika. Samo imati podešenu analitiku bez da netko zna kako iz te analitike izvući korisne informacije i poboljšati uspješnost web trgovine jest nažalost stvarnost u našim web trgovinama, ali to se može promijeniti.

Loši rezultati hrvatskih web trgovina po pitanju implementacije i korištenja analitike samo znače da ako bilo tko od vas odluči malo svog vremena odvojiti za učenje o mogućnostima analitike, jednom kad to primijenite bit ćete bolji od 90% ostalih web trgovina. Ako želite naučiti kako možete iskoristiti Enhanced Ecommerce da budete bolji od konkurencije, upišite Ecommerce Akademiju i postanite zvijezda web trgovine. Ili možete ostati u mraku, izbor je na vama. Vidimo se! 🙂

SVE JE U POVJERENJU

Pridružite se Udruzi i pokažite kupcima da ste pouzdani web trgovac.

Punopravno članstvo uključuje besplatnu
Trusted Shop certifikaciju

O Autoru

Komentari

Odgovori

Želiš vidjeti vlastitu web trgovinu na popisu? Postani član!

Sve je u povjerenju! Pridruži se Udruzi i pokažite kupcima da ste pouzdani web trgovac. Punopravno članstvo uključuje besplatnu Trusted Shop certifikaciju.
>
Ocjena www.ecommerce.hr na Trustprofile recenzija je 10.0/10 temeljena na 10 recenzije.