fbpx

Višekanalna maloprodaja ubrzava u 2024. godini

Autor: eCommerce Hrvatska 09.01.2024.

Maloprodajni prognostičari već dugo predviđaju konvergenciju fizičke i online prodaje. Od prve knjige prodane na Amazonu 1995., došlo je do polaganog brisanja granica, da tako kažemo, prema kanalima koje zovemo multichannel i omnichannel, piše Armando Roggio za PracticalEcommerce.

U određenim trenucima promjena je bila uistinu nagla. Pandemija je potaknula potražnju za uslugama kupnje putem interneta i preuzimanja u trgovini. To je pokrenulo brzi razvoj softvera koji povezuje online naručivanje s fizičkim lokacijama trgovina. Nakon covida, potražnja je oslabila, ali infrastruktura i softver ostaju, što predstavlja višekanalni skok.

Evo zašto će se višekanalna maloprodaja ubrzati tijekom 2024. godine.

Iskustvo kupaca

Prvo značajno prožimanje e-trgovine i fizičke maloprodaje moglo bi biti kroz sveobuhvatno korisničko iskustvo.

Kabine za isprobavanje robe u koje su ugrađeni alati proširene stvarnosti, interaktivni zasloni i roboti u trgovinama sada su aktivni u aplikacijama za kupnju, objasnio je Aron Bohlig, izvršni partner u investicijskoj banci ComCap.

Tržište AR-a ili virtualnih svlačionica moglo bi dosegnuti 3,17 milijardi dolara diljem svijeta 2024., te napredovati do više od 6 milijardi dolara do 2027., prema procjenama Business Future Analysis, istraživačke tvrtke sa sjedištem u Indiji, objavljenih na LinkedInu.

Ulaganje u virtualne kabine za provlačenje temelji se barem na nekom početnom uspjehu. Studija slučaja Shopify Plus s modnom markom Rebecca Minkoff izvijestila je da su kupci imali “65 posto veću vjerojatnost da će naručiti nakon interakcije s proizvodom u AR-u.”

Pop-up trgovine i partnerstva

Bohlig iz ComCapa također je primijetio da online brendovi eksperimentiraju s fizičkim lokacijama, uključujući pop-up trgovine, iskustvena događanja i partnerstva s fizičkim trgovinama.

Prema Bohligu, online brendovi žele njegovati izravne odnose s kupcima i prikupiti trenutne povratne informacije.

Značajni primjeri uključuju:

• eBayeva maloprodajna pop-up trgovina “The ’85 Shop” u Chicagu,

• Shein skočni prozori u Los Angelesu, Torontu i Birminghamu, UK,

• BarkShopova pop-up trgovina u četvrti SoHo na Manhattanu.

Potrošačka očekivanja

Američka i globalna inflacija su se smanjile, a povjerenje potrošača je poraslo od sredine 2023. Unatoč tome, oko 12,6% Amerikanaca ispitanih u prosincu 2023. očekivalo je da će im se prihodi kratkoročno smanjiti, prema izvješću The Conference Boarda, neprofitnog poslovnog think tanka, dok 18,7% očekuje da će im se prihodi povećati, u odnosu na 17,7% u studenom.

Stoga su ekonomski izgledi potrošača u SAD-u mješoviti. Pogledi potrošača na gospodarstvo utjecat će na sve, od upravljanja zalihama i strategija određivanja cijena do ulaganja u tehnologiju.

Walmart će, na primjer, navodno zatvoriti čak 150 loših fizičkih lokacija u 2024., potencijalno preusmjeravajući resurse prema e-trgovini. Walmartova internetska prodaja porasla je s 25,1 milijarde dolara u 2019. na 82,1 milijardu dolara u 2023. godini.

Kada fizički trgovci na malo daju prioritet e-trgovini, i obrnuto, mogu dodijeliti resurse za maksimalnu dobit.

Ponašanje kupaca

Više od polovice američkih kupaca (54%) koristi tražilice za donošenje odluka o kupnji, prema istraživanju eMarketera iz travnja 2023. A 43% pretražuje proizvode na Amazonovoj tržnici i web-lokacijama drugih trgovaca.

Isto izvješće eMarketera predviđa da će eCommerce predstavljati 20,6% ukupne maloprodaje u SAD-u do 2027.

U konačnici, većina shopping putovanja počinje online sada i još više napreduje. Očekujte da će fizički trgovci na malo snažno poticati online iskustvo u 2024. godini.

Organizacijska struktura

Posljednja prekretnica na putu prema višekanalnoj prodaji je organizacijska struktura maloprodajnih poduzeća.

Prije deset godina većina funkcija e-trgovine kod velikih trgovaca na malo bila je smještena u odjelima informacijske tehnologije ili marketinga. Menadžeri operacija u trgovini odgovarali su različitim rukovoditeljima od svojih kolega iz eCommerce odjela.

Ti silosi su se promijenili.

Menadžeri za e-trgovinu i fizičke poslove sada obično odgovaraju istim rukovoditeljima maloprodajnih operacija. To dovodi do svakodnevne suradnje i objedinjenog prodajnog kanala — istinske višekanalne maloprodaje.

SVE JE U POVJERENJU

Pridružite se Udruzi i pokažite kupcima da ste pouzdani web trgovac.

Punopravno članstvo uključuje besplatnu
Trusted Shop certifikaciju

O Autoru

eCommerce Hrvatska
Glavni cilj udruge eCommerce Hrvatska je povećati povjerenje u online kupovinu. Učlanite se i podržite rad Udruge!

Želiš vidjeti vlastitu web trgovinu na popisu? Postani član!

Sve je u povjerenju! Pridruži se Udruzi i pokažite kupcima da ste pouzdani web trgovac. Punopravno članstvo uključuje besplatnu Trusted Shop certifikaciju.
>
Ocjena www.ecommerce.hr na Trustprofile recenzija je 10.0/10 temeljena na 9 recenzije.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Pristankom prihvaćate korištenje kolačića u skladu s našom politikom privatnosti.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti informacije na vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Ovdje možete upravljati postavkama svojih preferencija za kolačića.

Ovi su kolačići neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Tehnički kolačići
Za korištenje ove web stranice koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Odbijam sve usluge
Spremi
Priihvaćam sve usluge