fbpx

Kvalitetan content i video postaju ključni alati za uspješno pozicioniranje na tržištu

Autor: Goran Pavlović 29.01.2024.
Kategorija: Blog, Intervju

Današnje digitalno doba zahtijeva kontinuiranu i zanimljivu komunikaciju s ciljanom publikom, gdje sadržaj igra ključnu ulogu. U tom kontekstu, kombinacija kvantitete i kvalitete sadržaja postaje imperativ, posebice kada govorimo o video materijalima. Naša ekspertiza u kreiranju visokokvalitetnih video sadržaja čini nas idealnim partnerom za sve web trgovce koji teže ostvariti snažan i prepoznatljiv digitalni otisak, poručuje Nikola Budiša, direktor i osnivač tvrtke LM Komunikacije

Naš in-house tim sastoji se od stručnjaka za tržišno komuniciranje i odnose s javnošću, profesionalaca za video produkciju, fotografe, dizajnere te animatora. Filozofija rada temelji se na “ključ u ruke” pristupu, gdje klijentima pružamo kompletan spektar usluga od ideje do realizacije, navodi Budiša.

Priča o agenciji LM Komunikacije neodvojiva je od priče o Međimurju. Je li Međimurje danas uspješnija destinacija negoli je bila kada ste kreirali stranicu Lovely Međimurje?

Međimurje, maleno, ali prebogato odredište, ističe se svojim očaravajućim krajolicima, bogatom poviješću i radnim stanovništvom. Upravo njihova marljivost, uz dobro vođenje i promišljeno planiranje turizma, rezultirala je mnogim priznanjima kao i konstantnim rastom smještajnih kapaciteta i broja noćenja. Jesmo li i mi doprinijeli oblikovanju te idilične slike Međimurja? Možda, nije na meni da to ocijenim, ali ne mogu poreći koliko smo se trudili. Želja nam je bila utjecati na percepciju ljudi, a možda smo uspjeli promijeniti mišljenje barem nekima od njih.

Iskoristivši val popularnosti društvenih mreža, koristili smo upečatljive fotografije i videozapise kako bismo privukli pažnju. Ubrzo smo prikupili gotovo 30 tisuća pratitelja. Iako smo se našli pred izazovom kako kapitalizirati naš projekt, prepoznali smo priliku da svoje usluge ponudimo širem tržištu. Već smo imali portfelj, što nas je dovelo do osnivanja agencije “LM Komunikacije”, gdje “LM” simbolizira “Lovely Međimurje”, a traje već dobrih devet godina.

Krenuvši od Međimurja, danas radite priče po cijeloj Hrvatskoj. Predstavite nam kreativnu agenciju LM Komunikacije – čime se sve bavite te kako ste se pozicionirali na tržištu?

LM je specijalizirana marketinška agencija s fokusom na razvoj inovativnih komunikacijskih koncepata, bilo da je riječ o internim ili eksternim komunikacijama klijenata. Naša misija je stvaranje učinkovitih komunikacijskih strategija koje rezoniraju s ciljnom skupinom i ostvaruju mjerljive rezultate.

Da bismo pružili sveobuhvatnu i integriranu uslugu, okupili smo tim interdisciplinarnih stručnjaka koji su specijalizirani za različite segmente marketinške komunikacije. Naš in-house tim sastoji se od stručnjaka za tržišno komuniciranje i odnose s javnošću, profesionalaca za video produkciju, fotografe, dizajnere te animatora. Naša filozofija rada temelji se na “ključ u ruke” pristupu, gdje klijentima pružamo kompletan spektar usluga od ideje do realizacije.

Koji su vam najvažniji klijenti i kampanje?

Naša suradnja s brojnim klijentima obuhvaća širok spektar renomiranih brendova i institucija, među kojima se ističu Maistra, Haix, Muraplast, DHMZ, Zračna luka Zagreb, brojne vinarije, Grad Komiža, Turistička zajednica Solina, Međimurska županija, Grad Makarska, Grad Pula, Zaštita Jukić, HL, Ashley Colburn i Ministarstvo zdravstva. Posvećeni smo pružanju izvrsnosti u svakom projektu, a naš holistički pristup kombiniran s dubokom stručnošću jamči da se svaki zadatak izvršava prema najvišim standardima kvalitete i inovacije.

Zanimljivo je da ste prije dvije godine pobijedili na javnom natječaju za uslugu hostinga, administriranja, održavanja i ažuriranja stranice Koronavirus.hr. Kako ste se odlučili prijaviti na taj natječaj?

Projekt na koji se referirate predstavljao je priliku za nas. Na prvi pogled, činio se prilično jednostavnim s obzirom na budžet te je naplata bila strukturirana na paušalnoj i mjesečnoj osnovi, što je bilo povoljno za naš cash flow u tom trenutku. Motivirani ovim parametrima odlučili smo sudjelovati u natječaju. Međutim, nakon evaluacije ponuda i konačne odluke o odabiru, postalo je jasno da će implementacija projekta biti izazovnija nego što smo prvotno predvidjeli. Unatoč početnim izazovima, uspješno smo razvili novu web stranicu koja je zadržala slično korisničko iskustvo, u skladu sa zahtjevima naručitelja. Iako je bilo poteškoća, prilagodili smo se situaciji, uspješno savladali početne prepreke, a projekt je nastavio teći bez većih problema.

“U tijeku je rebranding agencije, razvijamo novu komunikacijsku i prodajnu strategiju te s nestrpljenjem iščekujemo rezultate”

Bio je to izuzetno zahtjevan posao. Koliko je ljudi radilo na tome i što je sve bilo obuhvaćeno tim poslom?

Nakon što smo osigurali angažman, suočili smo se s neočekivanom izazovom rekonstrukcije cjelokupnog projekta u izuzetno kratkom vremenskom okviru od samo četiri dana, uslijed odgode potpisivanja ugovora zbog tehničkih komplikacija. Da bismo se uspješno nosili s tim izazovom, mobilizirali smo tim stručnjaka specijaliziranih za različite aspekte projekta. Razvili smo novi dizajn i prilagođeni CMS koristeći open-source alat Strapi. Premda je razvoj i lansiranje stranice izvedeno u zadanom roku, najveći izazov predstavljalo je migriranje domene. Prema ugovornim obvezama, stranica nije smjela biti nedostupna niti trenutak jer bi to rezultiralo raskidom ugovora. Nakon uspješnog rješavanja ovog segmenta, prešli smo na standardnu dnevnu komunikaciju putem novog kanala, koja je tekla bez zastoja. Na ovom mjestu želim istaknuti suradnju s predstavnicima Ministarstva, čija je kooperativnost i predanost bila ključna za uspješnu realizaciju projekta u skladu s postavljenim specifikacijama.

Rekli ste da vam je ovaj posao poslužio kao snažna referenca. U kojoj su vam mjeri preporuke klijenata važan kanal za dobivanje novih poslova?

Referenca ovakvog tipa značajno je doprinijela našem poslovanju i reputaciji. Istina je da su dvije ugledne agencije prethodno upravljale ovim zadatkom u izazovnim vremenima kada je COVID-19 predstavljao veliku nepoznanicu, stoga su one nosile primarnu odgovornost u fazama intenzivnih upita i potražnje informacija. Međutim, smatram da smo se uspješno nadovezali na njihov rad i doveli projekt do uspješnog završetka. Ovo iskustvo ne samo da nam je poslužilo kao potvrda naše sposobnosti da se suočimo s izazovima, posebno onima od javnog interesa, već je također demantiralo početne sumnje da kao manja agencija možda nismo dorasli zadatku. Bili smo potpuno svjesni izazova koji su pred nama i sve smo ih uspješno prebrodili. Najvažnije je da je projekt završen kako treba. Iako naša agencija ne posjeduje razvijen prodajni odjel u tradicionalnom smislu, kvaliteta našeg rada i ugled koji smo stekli kroz reference ključni su faktori u privlačenju novih klijenata, što smatram najučinkovitijom formom promocije.

Koliko danas imate stalnih djelatnika i vanjskih suradnika?

Već dugi period zadržavamo stabilan broj od šest do sedam stalno zaposlenih, dopunjavajući tim vanjskim stručnjacima prema potrebama specifičnih projekata. U svakom trenutku nastojimo održati ukupan broj suradnika unutar raspona od 15-20 osoba. Naša pozicija je izazovna, posebice kada se radi o širenju. Prema SWOT analizi, jedna od najvećih prijetnji s kojom se suočavamo jest teškoća pronalaska kvalificiranih stručnjaka unutar naše mikrolokacije. Ovo neposredno utječe na našu sposobnost širenja tima i održavanje kvalitete rada. Vjerujem da bi preveliko širenje moglo narušiti naš entuzijazam i posvećenost svakom pojedinom projektu, što bi moglo negativno utjecati na kvalitetu izvedbe te smanjiti našu strast prema ovom poslu. U sadašnjem stanju, ovakva struktura pruža nam zadovoljstvo, iako smo svjesni da dugotrajna stagnacija može nositi rizike. Za sada uspješno balansiramo između stabilnosti i potrebe za rastom.

“Naša filozofija rada temelji se na ‘ključ u ruke’ pristupu, gdje klijentima pružamo kompletan spektar usluga od ideje do realizacije”

Kako ste zadovoljni svojim poslovanjem u 2023. u usporedbi s prethodnim poslovnim godinama?

Tijekom 2023. godine imali smo pozitivan razvoj poslovanja, za što je ključna bila temeljita priprema. Proširili smo našu video produkciju na tržišta Europske unije, uspješno realiziravši projekte u zemljama kao što su Francuska, Nizozemska i Njemačka. Kada usporedimo s prošlom godinom, ne samo da smo ostvarili veće prihode u 2023., već smo poboljšali i profitabilnost. Ukupno gledano, izuzetno smo zadovoljni postignutim rezultatima.

Što planirate u 2024. godini?

Pred nama je godina obavijena velom neizvjesnosti. Iako posjedujemo stabilnost zahvaljujući nekim trenutačnim projektima, prvi put se namjeravamo usmjeriti prema prodaji određenih, ciljano izabranih projekata. Ove godine temeljito smo se pripremali za tu tranziciju – snimali smo testimonials s klijentima, kreirali prodajne prezentacije i posvetili se ostalim ključnim aktivnostima koje često, zbog vremenskih ograničenja, zapostavljamo. Uložili smo značajne napore, pri čemu je u tijeku i rebranding naše agencije. Trenutačno razvijamo kako komunikacijsku, tako i prodajnu strategiju, te s nestrpljenjem iščekujemo rezultate.

S dolaskom AI tehnologije, naše su mogućnosti eksponencijalno proširene. Izazov leži u prilagodbi i iskorištavanju tih tehnologija kako bismo stekli konkurentske prednosti na tržištu. Predviđanja sugeriraju moguću ekonomsku krizu, a iskustvo nas uči da agencije često prve osjete rezanje budžeta. No, unatoč svim potencijalnim preprekama, optimistično gledam na predstojeće izazove, vjerujući da će oni samo potaknuti inovacije i nove pristupe u našem radu.

“Video produkcija i kreacija edukativnog sadržaja za korisnike postaju ključni segmenti za uspješno pozicioniranje na tržištu”

Nedavno ste proveli kompletnu kampanju i video produkciju za CRO Commerce konferenciju. Kako vidite našu organizaciju te što biste preporučili da se eventualno promijeni u konceptu događaja?

Vaša organizacija neprestano impresionira svojim utjecajem u segmentu web trgovine, ali i šire, u svim povezanim aktivnostima. Takav uspjeh jasno svjedoči o vašem znanju, predanom radu i nepokolebljivoj upornosti. Nisam u poziciji da konstruktivno sugeriram kako poboljšati vaš događaj, bez dubljeg uvida u sve informacije. Evidentno je da vaša reputacija stalno raste. Učestali i sve brojniji odaziv e-trgovaca koji prate vaš rad, traže savjete i redovito posjećuju konferencije svake godine ukazuje na odlično obavljenu misiju.

Posebno nam je zadovoljstvo što smo bili dijelom prve konferencije i sada, ponovno, jubilarne pete. Ponosni smo što smo, unatoč kratkom vremenu od trenutka kada nas je Marcel kontaktirao, uspjeli realizirati projekt s toliko strasti i predanosti, što je ujedno i naš zaštitni znak. 🙂

U kojoj vam je mjeri eCommerce sektor važan kao baza za generiranje novih suradnji s klijentima? Drugim riječima, kako vidite potencijal ovog poslovnog segmenta iz svoje perspektive?

E-trgovina je sektor koji je u stalnom usponu i nudi brojne prilike za inovacije i kreativne pristupe. Posebno smo zainteresirani za integrirane kampanje koje se fokusiraju na sinergiju različitih marketinških alata kako bi se postigao optimalan doseg i efikasnost. S obzirom na sve veću potrebu trgovaca da se istaknu u moru informacija, video produkcija i kreacija edukativnog sadržaja za korisnike postaju ključni segmenti za uspješno pozicioniranje na tržištu.

Današnje digitalno doba zahtijeva kontinuiranu i zanimljivu komunikaciju s ciljanom publikom, gdje sadržaj igra ključnu ulogu. U tom kontekstu, kombinacija kvantitete i kvalitete sadržaja postaje imperativ, posebice kada govorimo o video materijalima. Naša ekspertiza u kreiranju visokokvalitetnih video sadržaja čini nas idealnim partnerom za sve web trgovce koji teže ostvariti snažan i prepoznatljiv digitalni otisak.


Ovaj članak je izvorno objavljen u eCommerce Magazin Specijalu, kojeg možete prelistati ispunjavanjem forme niže*:

*napomena: svi punopravni članovi dobivaju tiskano izdanje eCommerce magazina na svoje adrese četiri puta godišnje

Loading

O Autoru

Goran Pavlović
urednik eCommerce Magazina

Želiš vidjeti vlastitu web trgovinu na popisu? Postani član!

Sve je u povjerenju! Pridruži se Udruzi i pokažite kupcima da ste pouzdani web trgovac. Punopravno članstvo uključuje besplatnu Trusted Shop certifikaciju.
>
Ocjena www.ecommerce.hr na Trustprofile recenzija je 10.0/10 temeljena na 9 recenzije.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Pristankom prihvaćate korištenje kolačića u skladu s našom politikom privatnosti.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti informacije na vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Ovdje možete upravljati postavkama svojih preferencija za kolačića.

Ovi su kolačići neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Tehnički kolačići
Za korištenje ove web stranice koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Odbijam sve usluge
Spremi
Priihvaćam sve usluge