fbpx

Geopost/DPD ostvaruje održive poslovne rezultate,unatoč izazovnoj 2023. godini

Autor: Marcel Majsan 28.03.2024.
Kategorija: Savjeti i novosti

2023. godina ponovno je donijela brojne izazove i poremećaje vezane uz složena geopolitička događanja diljem svijeta. Godinu su obilježili brojni međunarodni sukobi koji su nastavili utjecati na gospodarstvo. Paketna industrija također se suočavala sa sve većim pritiskom na troškove.

Cijene energenata i stopa inflacije su rasle, dok je gospodarstvo stagniralo, ili čak ponegdje palo. Veći
dio gospodarstva osjetio je pritisak za smanjenjem troškova, a ništa drugačije nije ni u dostavnim
službama, gdje se pritisak osjeća i u B2B i B2C segmentu.

Unatoč neizvjesnostima i poremećajima tržišta, Geopost je uspio održati stabilne rezultate i ostvariti 15,69 milijardi €, što je 0,7% više prihoda u odnosu na 2022. godinu. Ovime je Geopost ponovno pokazao svoju sposobnost prilagodbe nepovoljnim tržišnim uvjetima poput rasta cijene energenata i inflacije uzrokovane internacionalnim sukobima. Sposobnost prilagodbe pokazuje i DPD Croatia koja bilježi pozitivan rast prihoda.

Operativni prihodi bilježe pad već drugu godinu za redom. Po prvi put od pojave e-trgovine, bilježi se značajan pad u Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i u Francuskoj. Ovaj pad u volumenu e-trgovine značajno odražava izbore kućanstava u čijoj se pozadini nalazi pad kupovne moći i opreznije potrošačke navike na većini tržišta gdje Geopost posluje. Unatoč izazovima, DPD Croatia ostvarila je 5,4% veći volumen dostavljenih paketa nego u prethodnoj godini. U čitavoj godini, volumen isporučenih paketa unutar Geopost grupacije iznosi nešto više od 2 milijarde paketa diljem svijeta, što predstavlja 8 milijuna svakodnevno dostavljenih paketa.

Jačanje strateških segmenata dostave kao što su alternativne opcije dostave (Out-Of-Home)


Dostava na alternativne opcije jedan je od najbrže rastućih segmenata posljednjih godina, što dokazuje i Geopostovo istraživanje o navikama e-kupaca E-shopper Barometer 2023. Na brzorastućem tržištu Geopost je u posljednjih nekoliko godina uvelike ojačao svoju prisutnost.

Out-of-home mreža brojala je 20.000 Pickup lokacija u Europi 2015. godine, a 50.000 u 2021. godini.
Krajem 2023. Geopost je objavio da je postigao 100.000 Pickup lokacija.

Iako je cilj bio doseći 100.000 alternativnih mjesta za preuzimanje (Pickup lokacija i Pickup paketomata) do 2025. godine, Geopost je to uspio doseći čak dvije godine ranije od predviđenog. S rastom alternativnih lokacija za dostavu paketa za 25% u odnosu na 2022., Geopost je pokazao snažnu aktivnost na ovom području. Rastu i širenju Out Of Home (OOH) mreže pridonijela je i DPD Croatia, koja sudjeluje u ukupnom broju lokacije za preuzimanje paketa s više od 1200 lokacija diljem Hrvatske.

Prvi put su objavljeni i nefinancijski rezultati

Održivost ostaje u srcu svega što Geopost i DPD rade. Početkom 2023. godine, kratkoročni i dugoročni Net-zero ciljevi do 2040. potvrđeni su inicijativom Science Based Targets (SBTi). Time je Geopost postala prva globalna tvrtka za dostavu paketa kojoj je SBTi odobrio ciljeve smanjenja emisije CO2. U skladu s tim smjerom, Geopost ima za cilj radikalno smanjiti svoje apsolutne emisije stakleničkih plinova iz opsega 1, 2 i 3 za 43% do 2030. godine i za 90% do 2040. godine (u usporedbi s 2020. godinom). Osim toga, u 2023. bilo je dodatnih 2500 vozila s niskim emisijama, čime je vozni park dosegao više od 9000 vozila s niskim emisijama. Cilj do 2025. ostaje da se dostave obavljaju isključivo s vozilima s niskim emisijama u 350 europskih gradova.

Smanjenje emisija stakleničkih plinova iznosi -25.763 tone (-1,4% u odnosu na 2022. godinu). Također, i DPD Croatia stavlja snažan fokus na odmicanje od fosilnih goriva prema alternativnim izvorima energije i načinima prijevoza. S početkom 2024 godine vozni park je obogaćen za novih 20 električnih vozila. Lokalno, DPD pridonosi i ekološki održivom načinu proizvodnje energije postavljanjem solarnih panela na nove distributivne centre diljem Hrvatske.

Yves Delmas, glavni izvršni direktor Geoposta, komentirao je rezultate:

„2023. je bila još jedna godina puna izazova za nas. Ipak smo godinu završili sa stabilnim prihodima.
U složenom tržišnom okruženju naši su timovi još jednom pokazali svoju otpornost i agilnost.
Zajednički smo pokrenuli projekte okrenute budućnosti kako bismo održali našu operativnu izvedbu s
jedne strane i unaprijedili našu ambicioznu agendu održivosti s druge strane. Primjer za to su odobreni
Net-Zero ciljevi od strane inicijative Science Based Target, koji su smo potvrda našoj predanosti u
borbi protiv klimatskih promjena. Danas smo uvjereni u svoju strategiju i naše dugoročne ciljeve te se
radujemo 2024. godini kao novoj prekretnici u našem ekonomskom, održivom i društvenom razvoju.“

O Autoru

Marcel Majsan
• President of eCommerce Hrvatska Association • eCommerce Consultant

Želiš vidjeti vlastitu web trgovinu na popisu? Postani član!

Sve je u povjerenju! Pridruži se Udruzi i pokažite kupcima da ste pouzdani web trgovac. Punopravno članstvo uključuje besplatnu Trusted Shop certifikaciju.
>
Ocjena www.ecommerce.hr na Trustprofile recenzija je 10.0/10 temeljena na 9 recenzije.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Pristankom prihvaćate korištenje kolačića u skladu s našom politikom privatnosti.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti informacije na vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Ovdje možete upravljati postavkama svojih preferencija za kolačića.

Ovi su kolačići neophodni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Tehnički kolačići
Za korištenje ove web stranice koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Odbijam sve usluge
Spremi
Priihvaćam sve usluge